Inför beslut om “Orsa en vargfri kommun”
Den 28 januari 2013 är det dags för Er förtroendevalda ledamöter i kommunfullmäktige att avge er röst i frågan om ett ”vargfritt” Orsa.
Vid Orsajägarnas informationsmöte i Bäcka den 13 nov 2012 betonades:
· Motionen motsvarar det beslut som Älvdalens kommun tagit om en vargfri kommun. Utgångspunkten är att hävda kommunens ansvar enligt Plan och Bygglagen samt Miljöbalken.
· I PoB finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande. Bestämmelserna syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.
· Enl. PoB är det en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten. Tänkt planläggning och prioriteringar framgår av Orsa kommuns översiktsplan.
Ett ”vargfritt” Orsa är en viktig symbolfråga och en tydlig markering, gentemot tjänstemän på olika myndigheter, att det inte är fritt fram att köra över kommuninvånarna i Orsa. I praktiken innebär det att Orsa kommun, genom uttalanden och vid kontakter med tjänstemän på länsstyrelsen och andra myndigheter påtala och hävda:
· lokalt inflytandet, kommunalt självstyre och därigenom tillvarata kommuninvånarnas intressen.
· konflikterna mellan den förda rovdjurspolitiken och Orsa kommuns prioriteringar av de värden som återfinns i översiktsplanen.
· konsekvenserna av den förda rovdjurspolitiken utgör ett direkt hot mot fäbodbrukets existens och därmed riskeras flera hotade djur, växter och unika biotoper med stor biologisk mångfald. Arter och miljöer som är skyddade genom lagstiftning, konventioner och direktiv. Oersättliga värden som aldrig kan återskapas.
- konsekvenserna av den förda rovdjurspolitiken strider mot vad kommunens innevånare anser som angeläget vad gäller en positiv befolkningsutveckling, där landsbygdens styrkor är lokal förvaltning av de resurser som bjuds i form av markanvändning, sedvänjor och kultur. Orsa-Manifestet är ett bra exempel på sammarbete för en angelägen landsbygdsutveckling.
- att både förvalta en björnstam och en vargstam är djupt orättvist och omöjliggör utveckling av de gröna näringarna. Ur ett miljöperspektiv är det förvånande att staten inte tillåter landsbygden att utnyttja älgstammens potential. Viltkött är en oöverträffad resurs som både är närproducerad, förnyelsebar och ger en minimal miljöpåverkan.
· i översiktsplanen framhålls även att stora utvecklingsmöjligheter finns av turismen i Orsa, inte minst genom att nyttja de resurser som finns i skogarna i norra delen av kommunen.
· att staten förvaltar en vargstam på privata marker utan intrångsersättning eller annan överenskommelse med den enskilde markägaren är en viktig äganderättsfråga. Detta borde kunna jämföras med ersättningsfrågor där staten tar i anspråk mark och sedvänjor vid utbyggnad av vattenkraft. Äganderätten är grundlagsskyddad.
Riksdagen och regeringen har beslutat att rovdjurspolitiken skall vara rättvis och förankrad med stort lokalt inflytande men det saknas styrning.
Effekten blir den att det är fritt fram för tjänstemän på länsstyrelsen och naturvårdsverket och att genomdriva rovdjurspolitiken enligt egna idéer och agenda.
För Orsajägarna
Hans Ruste
Sekr. Hansjö Viltvårdsområde
Kommentarer